• Coming Soon..
  • Coming Soon..
  • Coming Soon..
  • Coming Soon..

General Awareness for Railways ALP & Group-D(April 4, 2018)

4 months ago 0 comments

General Awareness for Railways ALP & Group-D

1. Troposphere is the hottest part of the atmosphere because

A) it is closest to the Sun

B) there are charged particles in it

C) it is heated by the Earth’s surface

D) heat is generated in it

2. The outermost layer of the Sun is called

A) Chromosphere

B) Photosphere

C) Corona

D) Lithosphere

3. Where was India’s first computer installed?

A) Indian Institute of Technology, Delhi

B) Indian Institute of Science, Bengalure

C) Indian Iron and Steel Co. Ltd., Burnpur

D) Indian Statistical Institute, Kolkata

4. The dried flower buds are used as a spice in

A) Cardamom

B) Cinnamon

C) Cloves

D) Saffron

5. The tissue in man where no cell division occurs after birth is

A) skeletal

B) nerves

C) connective

D) germinal

6. DNA fingerprinting is used to identify the

A) Parents

B) Rapist

C) Thieves

D) All the above

7. The normal cholesterol level in human blood is

A) 80-120 mg%

B) 120-140 mg%

C) 140-180 mg%

D) 180-200 mg%

8. Which of the following are warm-blooded animals?

A) Whales

B) Whale sharks

C) Alytes

D) Draco

9. Syrinx is the voice box in

A) Amphibians

B) Reptiles

C) Birds

D) Mammals

10. The largest ecosystem of the Earth is

A) Biome

B) Hydrosphere

C) Lithosphere

D) Biosphere

Answers:

1. C

2. C

3. D     

4. C

5. B

6. D

7. D     

8. A      

9. C      

10. B

Facts

We work hard day and night to help you succeed.

10,921,480

Total Visitors

100

Books Published

1,85,700

Total Selections

2,500,000

Total Tests Taken