• Coming Soon..
  • Coming Soon..
  • Coming Soon..
  • Coming Soon..

General Awareness for Railways ALP & Group-D(July 10, 2018)

2 weeks ago 0 comments

Dear Aspirants,
General Awareness section is very relevant for all the examinations. So, we at Bsc4success try to provide some important General Awareness MCQs on the daily basis, which will certainly help you in scoring good marks in General Awareness section.

  1. Radio and Television work on the principle of

        (A) digital logic
        (B) generation, propagation and detection of waves
        (C) reflection of ultrasonic waves
        (D) detection of cosmic radio

  1. Which of the following is not an example of mechanical wave?

        (A) Water wave                   
        (B) Sound wave
        (C) Seismic wave                
        (D) All the above are mechanical waves

  1. Which of the following is also called Stranger Gas?

        (A) Xenon
        (B) Argon
        (C) Neon
        (D) Radon

  1. Who designed the famous India Gate?

        (A) Thomas Miller
        (B) Lord Stephenson
        (C) Edwin Lutyens
        (D) Edward Phillip

  1. When cultural traits spread from one society to another, the process is called

        (A) Assimilation
        (B) Diffusion
        (C) Pluralism
        (D) Evolution

  1. The sweetest natural sugar is

        (A) Glucose
        (B) Fructose
        (C) Sucrose
        (D) Lactose

  1. The primary colours are

        (A) Red, Yellow and Blue
        (B) Red, Green and Blue
        (C) Magenta, Blue and Red
        (D) Yellow, Violet and Blue

  1. India’s first national park is

        (A) Jim Corbett
        (B) Kanha
        (C) Periyar
        (D) Manas

  1. The most stable ecosystem is

        (A) Forest
        (B) Desert
        (C) Ocean
        (D) Mountain

  1. Rand is the currency of

        (A) Malaysia
        (B) South Africa
        (C) Egypt
        (D) Venezuela

Answers:

  1. B
  2. D
  3. A
  4. C
  5. B
  6. B
  7. B
  8. A
  9. A
  10. B

Facts

We work hard day and night to help you succeed.

10,921,480

Total Visitors

100

Books Published

1,85,700

Total Selections

2,500,000

Total Tests Taken