SBI PO

1.The SBI notified vacancies for which post recently?
Ans.: Probationary Officers (PO)
2.What was the total number of vacancies announced by the SBI?
Ans.:
Vacancies
Vacancies(PWD)
SCSTOBCGENTotalOHVHTotal
3093395418122000382462
 3.What was the age limit for the above vacancies?
Ans.: Not below 21 years and not above 30 years as on 01-04-2015 i.e. candidate must have born not earlier than 02-04-1985 and not later than 01-04-1994 (both days inclusive). Age relaxation is provided to candidates of certain categories.
4.What was the Educational Qualification required for SBI PO Exam?
Ans.: Graduation in any discipline from a recognised University or any equivalent qualification recognized as such by the Central Govt. Those who are in the Final year/semester of their Graduation may also apply provisionally subject to the condition that, if called for interview, they will have to produce proof of having passed the graduation examination on or before 01.09.2015.
6. I can appear for SBI PO exam for how many chances?
Ans.:
CategoryNumber Of Chances
General4
General(PWD)7
OBC7
OBC(PWD)7
SC/SC(PWD)/ST/ST(PWD)No Restriction
Note: Candidates who have already appeared for the maximum number of chances permissible are not eligible to apply. The number of chances will be counted from the examination held on 18.04.2010.
7. Who should sit in the SBI PO exam 2015?
Ans.: Any eligible graduate who aspires to pursue a career in the State Bank of India (SBI) should sit in the SBI PO exam 2015. As the name of the exam suggests, qualifying the SBI PO exam will make you eligible to be appointed as the Probationary Officer with the SBI.
8. What does PO mean?
Ans.: The term PO stands for ‘Probationary Officer.’ A person who is recruited as an officer is kept under probation for at least 2 years. During this period he/she is given training and performs the allotted work that may be related to Personal banking, Rural Banking, Credit, Forex, Treasury etc. Usually, after the completion of the probation period, a PO gets the post of Assistant Manager on joining a branch.
9.What is the career growth prospect for a PO in SBI?
Ans.: The career growth prospect of a bank PO is very good. The present and the first woman Chairperson of the SBI, Arundhati Bhattacharya, had joined the bank as a PO at the age of 22 year in 1977. So, based on your skills and performances, you can quickly climb the ladder and attain high level posts.
The career of a PO in SBI follow the below path:
Grade
Roles
Years of Service at a Grade
Probation/ Training
  • Probationary Officer / Management Trainee
2
Officer Junior Management Grade Scale 1
  • Branch Head of small branch
  • Officer Incharge of a department
  • Officer in an Administrative Office
2-5
Officer Middle Management Grade Scale II
  • Branch Head of a medium sized branch
  • Manager in charge of a department or administrative office
2-10
Senior Management
  • Branch Head of a large branch
  • Manager in charge of a large department in an administrative office
  • Deputy Regional Manager for a region
6-12
Top Executive
  • Branch Head of a exceptionally large branch
  • Regional Head
  • Deputy Zonal Head
  • Zonal Head
  • Corporate Functional Head
remaining years before retirement
Note:  The mentioned years of service in a grade is for reference only.  A candidate may be able to go faster or slower depending upon his/her performance in the job.
10.What is the salary structure for a SBI PO?
Ans.: The starting basic pay is Rs 16,900/-(with 4 increments) in the scale of Rs 14500-600/7-18700-700/2-20100-800/7-25700 applicable to Junior Management Grade Scale I. The official will also be eligible for DA, HRA and CCA as per rules in force from time to time. The compensation per annum at Mumbai is around Rs 8,55,000/-.
The breakup of monthly compensation is as under:
Cash Component…………………………………………………….36,046/-
Bank’s contribution to PF……………………………………………..1,690/-
Housing (Lease Rental)………………………………………………29,500/-
Perquisites (Conveyance, Newspapers, Entertainment
Allowance, House & Furniture Maintenance etc)…………………….4,130/-
In addition, the officers are also entitled to other benefits like
(i) Medical Aid for self (100%) and for family (75%)
(ii) Home Travel Concession/Leave Fare Concession
(iii) Concessional Interest Rates for Housing/Car/Personal Loans
The salary scales are under revision with effect from Nov 2012.
11. .What is the selection procedure for SBI PO 2015 Exam?
Ans.: The SBI PO 2015 exam will be conducted in 3 phases (all written exams shall be conducted online including Descriptive Test):
  • Phase I : Preliminary Examination (100 marks)
  • Phase II: Main Examination (200 + 50 marks)
  • Phase III: Group Discussion (20 marks) and Interview (30 marks)
12. What will be the format of the Preliminary Examination?
Ans.: It will be an objective test of 100 marks and will be conducted online. It will be of one hour duration and there will be three sections in it.
  • English language 30 questions                            30 marks
  • Quantitative Aptitude 35 questions                            35 marks
  • Reasoning Ability 35 questions                            35 marks
Candidates have to qualify in each of the three tests by securing passing marks to be decided by the Bank.
13. What will be the format of the Mains Examination?
Ans.: The format of the mains exam will be the same as earlier. It will be an objective test for 200 marks and descriptive test for 50 marks. Both the Objective and Descriptive Tests will be conducted online. Candidates will have to answer descriptive test by typing on the computer.
    • Objective Test: The Objective Test of 2 hour duration consists of 4 Sections with 50 marks each (Total 200 marks) as follows:
    1. Test of English Language (Grammar, Vocabulary, Comprehension etc.)
    2. Test of General Awareness, Marketing & Computers
    3. Test of Data Analysis & Interpretation
    4. Test of Reasoning (High Level)
The candidates are required to qualify in each of the Tests by securing passing marks, to be decided by the Bank.
  • Descriptive Test: The Descriptive Test of 1 hour duration and 50 marks will be a Test of English Language (Letter Writing & Essay).
The candidates are required to qualify in the Descriptive Test by securing passing marks, to be decided by the Bank.
14. When will the Preliminary exam be held?
Ans.: According to the tentative schedule announced by SBI, the Preliminary Exam will be held on different dates in Jun i.e. 20th Jun, 21st Jun, 27th Jun & 28th Jun.
14. When will the Mains exam be held?
Ans.: According to the tentative schedule announced by SBI, the Mains Exam will be held on 26th July 2015.
15. When will the Interview & GD be held?
Ans.: According to the tentative schedule announced by SBI, the Interview & GD will be held in the 3rd week of Sep.
16. What is the previous year cut-off for SBI PO?
Ans.: The previous year cut-off for SBI PO:
Marks
17. How is the final merit list prepared?
Ans.: The final merit list is prepared on the following criteria:
  • The marks obtained in the Preliminary Examination (Phase-I) will not be included while preparing final merit list.
  • Only the marks obtained in Main Examination (Phase-II) and the marks obtained in GD & Interview (Phase-III) will be added for preparing the final merit list. The candidates will have to qualify both in Phase-II and Phase-III separately.
  • Marks secured by the candidates in the Written Test (out of 250 marks) are converted to out of 75 and marks secured in Group Discussion & Interview (out of 50 marks) are converted to out of 25.
The final merit list is arrived at after aggregating converted marks of Written Test and Group Discussion &Interview out of 100 for each category. The selection will be made from thetop merit ranked candidates in each category.